DIRIGENTE

 

Op 26 april 2022 heeft Marcela Obermeister Shasha uit handen van de burgermeester van Den Haag, de heer J. van Zanen, een Koninklijke onderscheiding ontvangen. Marcela is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Zij ontving deze onderscheiding voor haar grote vakmanschap, de promotie van o.a. Joodse- en Latijns-Amerikaanse muziek en haar buitengewone betrokkenheid bij alle leden van haar koren, die zij mede daardoor tot hoge prestaties weet te brengen.

 

Marcela Obermeister-Shasha  werd geboren in Buenos Aires, Argentinië. Na haar studie aan het
Conservatorium van Buenos Aires vervolgde zij haar opleiding koordirectie bij Avner Itai aan de Rubin Academy of Music aan de Universiteit van Tel Aviv.
Ten tijde van haar afstuderen in 1994 werkte zij al met nationaal bekende kinder- en jeugdkoren. Daarmee trad ze op bij verschillende grote evenementen, zoals officiële herdenkingsdiensten, bij de viering van de 3000e verjaardag van Jeruzalem en voor tv-programma's en geluidregistraties.
Van 2000-2002 vervolgde ze haar studie koordirectie bij Jos van Veldhoven en Jos Vermunt aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ze nam deel aan masterclasses van dirigenten en musici uit verschillende landen, onder wie Gary Bertini, Frieder Bernius en Daan Admiraal (orkestdirectie). Afgelopen maanden volgde Marcela lessen orkestdirectie bij Jules van Hessen.
Marcela leidt onder meer het koor Sjier Chadasj, waarmee ze in 2003 het concert voor de Nationale Dodenherdenking op 4 mei in de Nieuwe Kerk in Amsterdam verzorgde en recent een CD met liturgische muziek van Lewandowski heeft opgenomen.
Vanaf 2001 is zij artistiek leidster en dirigente van Koor Diplomatiek (Ministerie van Buitenlandse Zaken) en van het koor van de Raad van State, sinds 2003 van kamerkoor esGROOT uit Den Haag, vanaf 2006 van koor Rénanim (Amsterdam-Utrecht) en in 2018 begon ze met het koor van de Hoge Raad.
De laatste jaren ontvangt Marcela regelmatig eervolle uitnodigingen om muzikaal leiding te geven aan evenementen van de Raad van State en van de Hoge Raad en wordt zij gevraagd om workshops over Joodse, Israëlische en Zuid-Amerikaanse muziek te verzorgen.

Op 26 april 2022 heeft Marcela uit handen van de burgermeester van Den Haag, de heer J. van Zanen, een Koninklijke onderscheiding ontvangen. Marcela is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Zij ontving deze onderscheiding voor haar grote vakmanschap, de promotie van o.a. Joodse- en Latijns-Amerikaanse muziek en haar buitengewone betrokkenheid bij alle leden van haar koren, die zij mede daardoor tot hoge prestaties weet te brengen.